Ervaring van Cindy, HR-adviseur, 35 jaar

"De oefeningen, maar ook de andere opdrachten uit de modules hebben me vele nieuwe persoonlijke inzichten gegeven en helderheid gebracht. Daarnaast voel ik nu rust en acceptatie, maar ook weer nieuwe positieve energie."

Cindy koos voor:

Voor ik aan het traject ‘Uit je hoofd, In je lijf’ en de ‘Training Aanpak van Stress‘ begon, voelde ik een enorme onrust in mezelf en was ik niet meer tevreden met mijn werk, maar had ik ook geen idee wat ik dan anders zou willen doen. Ik vond het, deels onbewust, heel moeilijk mijn gevoel toe te laten, laat staan het te volgen. Ik had een veel te snelle ademhaling (waar ik me overigens niet bewust van was), ik sliep slecht, was veel aan het piekeren en malen. Zelf kon ik niet goed plaatsen waar deze onrust vandaan kwam, maar ik kon het ook niet keren. Per toeval kwam ik in contact met Joke Klaas en bij haar heb ik een Werkenergieanalyse gedaan. Daar kwam uit wat ik eigenlijk wel wist: delen van mijn werk kostten mij meer energie dan dat ze opleverden. Interessanter was het gesprek dat ik vervolgens had met Joke, waarin ze heel directe en persoonlijke vragen stelde. Ik kan eerlijk zeggen dat ik dat ik eerste instantie helemaal niet zo prettig vond, irritant zelfs, want ze legde de vinger precies op de zere plek. Toen wist ik dat ik haar hulp met beide handen moest aangrijpen.

Het klonk me in eerste instantie wat zweverig in de oren, ‘Uit je hoofd, In je lijf’ en de ‘Training Aanpak van Stress‘, het traject dat Joke me aanraadde, maar ze was er absoluut zeker van dat dit me zou gaan helpen. We zijn begonnen met een biografiegesprek, waarvoor je zelf je levensloop beschrijft van geboorte tot heden. Daarover ga je vervolgens met Joke in gesprek. Dit heeft mij vele nieuwe inzichten gegeven waar ik mee aan de slag kon. Vervolgens ben ik gestart met het traject, wat bestaat uit verschillende modules/fases waar je doorheen gaat. Dagelijks heb ik ademhalingsoefeningen en lichaamsscans gedaan met als doel om meer in verbinding te komen met mijn gevoel. Dit soort oefeningen waren nieuw voor mij en voor ik eraan begon had ik daar toch een wat ‘zweverig’ beeld bij. Ik zag echter wel de noodzaak voor verandering, dus ik heb trouw (bijna dagelijks) de ademhaling- en lichamelijke oefeningen gedaan. Deze oefeningen, maar ook de andere opdrachten uit de modules hebben me vele nieuwe persoonlijke inzichten gegeven en helderheid gebracht. Daarnaast voel ik nu rust en acceptatie, maar ook weer nieuwe positieve energie.

Vervolgens heb ik ook een loopbaantraject bij Joke gedaan. Dat startte met een analyse. Ik heb daarbij gekozen voor de Discover Potentieelanalyse, omdat die zowel je gedrag, drijfveren als talenten beschrijft en combineert. Daarvoor kreeg ik een vragenlijst toegestuurd. De vragen waren simpeler en korter dan ik had verwacht en ik was snel klaar met het invullen. ‘Benieuwd wat daar uit gaat komen’, dacht ik. De uitslag was echter heel herkenbaar. Dit was een precieze, en uitgebreide, omschrijving van hoe ik ben! Een heel mooie basis dus om te starten met mijn loopbaanvragen. Inmiddels heb ik het traject afgerond en heb ik een duidelijke richting kunnen bepalen die ik verder wil onderzoeken. Zonder dit traject had ik nu niet gestaan waar ik nu sta.

Ik heb dit allemaal gedaan onder begeleiding van Joke, wat mij heel goed is bevallen. Ze is op een prettige manier energiek, oprecht geïnteresseerd en stelt de juiste vragen. Ik voelde me bij haar op mijn gemak en gesteund. Er was een open sfeer waardoor ik het gevoel had alles met haar te kunnen bespreken. Ik zou iedereen dan ook aanraden dit traject te doen onder begeleiding van Joke. Met haar ben ik echt vele lagen dieper gegaan dan ik zelf zou kunnen doen. Zonder haar had ik zeker niet uit dit traject gehaald wat het nu voor mij heeft betekend.